Miód należy do produktów zbieranych i przetwarzanych przez pszczoły. Jego źródła stanowią nektar kwiatowy oraz spadź.

Nektar jest roztworem cukrów, aminokwasów i innych substancji wytwarzanych przez rośliny w nektarnikach w celu przywabienia owadów zapylających. Natomiast spadź jest przetworzonym przez mszyce i czerwce sokiem roślin, na których bytują.

Owady te nakłuwają liście i młode pędy wysysając sok, z którego wykorzystują niemal wyłącznie substancje białkowe, a resztę cennego płynu wydalają do środowiska.

plaster

Etapy powstawania miodu:

  • Pierwszy etap tworzenia miodu zachodzi już w trakcie zbiórki i transportu surowca do ula. Pszczoła, gdy pobiera nektar lub spadź, miesza go z wydzieliną gruczołów ślinowych i kieruje do wola. Tam wzbogacany zostaje kolejnymi enzymami i kwasami organicznymi oraz rozpoczyna się wstępny proces przemiany.
  • Po powrocie do ula, pszczoła zbieraczka przekazuje surowiec pszczołom ulowym, które zagęszczają go i składają do komórek plastra. W komórkach tych następuje proces dojrzewania miodu, który polega na odparowaniu wody i rozkładzie cukrów złożonych na cukry proste (dzięki wprowadzonym enzymom).
  • Po 4-5 dniach, gdy miód po kilkukrotnym przeniesieniu z komórki do komórki osiągnie pożądaną zawartość wody, zostaje ostatecznie złożony w komórce i zasklepiony woskiem. Zabezpiecza to przed psuciem się i może być on wówczas wykorzystywany nawet po wielu miesiącach.