Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów pszczół karmicielek. Ma konsystencję galaretowatą, barwę od kremowej po brudnoszarą i niebieską, słodko-kwaśny smak i zapach przypominający skondensowane mleko lub śmietankę. Służy do karmienia larw. Odkryto w mleczku jak dotąd ok 120 substancji: węglowodanów, tłuszczów, witamin (prawie kompletny zestaw), minerałów, wysokiej jakości białka (prawie wszystkie aminokwasy), kwasy organiczne (w tym pantotenowy), wolne kwasy tłuszczowe, enzymy, ponad 20 biopierwiastków, substancje antybiotyczne i hormonalne.

Mleczko pszczele wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy (m.in. zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zwiększa ilość krwinek czerwonych, a tym samym zapobiega anemii) oraz układ nerwowy (zmniejsza zmęczenie, dodaje energii, polepsza samopoczucie). Ponadto mleczko pszczele znalazło zastosowanie w dermatologii, gdyż skraca czas gojenia się ran, odleżyn i oparzeń, a także wspomaga leczenie łojotoku i egzem łojotokowych czy liszajów.

mleczko